Thursday 12 January 2012

Degrees of freedom/Stupne voľnosti


The degrees of freedom of a system is a formal description of an independent parameters that contribute to the state of a physical system, at least in physics. Last November, few days before my PhD defence I have decided to give chocolate a "truffle state". No, it´s not defined in any physics or chemistry books, but I was told from various independent sources that one of my examiners is chocoholic and not an ordinary one. The one who went through a couple of chocolate factories, the one who takes the chocolate tours while he travels the world, the one who in my opinion cannot be satisfied with Cadbury Roses (nothing personal against them). I wanted to make chocolate truffles with a little bit of my personal touch, so I incorporated Port wine, brandy and almond flavours and mixed them randomly in the boxes. It was a great way to release the stress before my big day and also I made them being super excited because I knew I will be set free the next day...free from all PhD stress (this must be a serious psychological term by now...). Since that day on, all truffles of the world remind me of that feeling:)
----------
Stupne voľnosti sú na sebe nezávislé veličiny, ktoré určujú skupenstvo fyzikálneho systému alebo látky, teda prinajmenšom vo fyzike. Vlani v novembri, pár dní pred obhajobou mojej dizertačnej práce som sa rozhodola pretransformovať čokoládu do  "skupenstva truffle". Nie, nie je definovaný v žiadnej fyzikálnej alebo chemickej knihe (samozrejme ak nepočítame kuchárske knihy), ale bolo mi povedané, z rôznych nezávislých zdrojov, že jeden z mojich oponentov je veľkým milovníkom čokolády a nie úplne obyčajným. Prešiel niekoľko čokoládových tovární, pravidelne sa zúčastňuje čokoládových zájazdov zatiaľ čo cestuje po svete, a ktorého  podľa môjho názoru neuspokojí obyčajný dezert (nič osobného proti nim). Chcela som, aby môj pokus mal aj môj rukopis a tak som truffles ochutila portským vínom, brandy a mandľovou esenciou a náhodne ich zmiešala v okrasných krabičkách. Bol to skvelý spôsob, ako uvoľniť stres pred mojím veľkým dňom a tiež som ich gúľala mimoriadne nadšená, pretože som vedela, že na druhý deň budem konečne voľná ...že tzv. PhD stres (myslím, že sa to už dnes pokojne môže považovať za odborný termín ...) si dobrovoľne nasilu pôjde do večných lovíšť. Od tej doby mi všetky truffles sveta mi pripomínajú neuveriteľný pocit voľnosti :)

 DIY Truffles

300ml of double cream / 300ml šľahačkovej smotany
  a knob of unsalted butter / asi 50g masla
300g good-quality dark chocolate (mixture of 72%, 60% and 36% cocoa solids), broken into small pieces / 300g kvalitnej čokolády, ideálny je mix s rôznym obsahom kakaa
a pinch of sea salt / štipka morskej soli
a splash of brandy, port wine and almond essence / na dochutenie brandy, portské a mandľová esencia
  3 Tbs cocoa powder, to serve / 3 PL kakaa

Put the cream in a pan over a medium heat and let it heat up. You don’t want it boiling, just hot. As soon as tiny bubbles start to appear, add the knob of butter. Once the butter has melted, pour this hot mixture over the chocolate pieces, whisking as you go, so the chocolate melts nice and slowly. If the mixture splits slightly, don’t worry, you can bring it right by adding a splash of boiling water.

Add a pinch of salt to the mixture; it may sound weird, but the smallest pinch of salt actually makes chocolate taste even chocolatier! Divide chocolate into three bowls and stir in a splash of brandy, port wine and almond essense.  Pop the bowls in the fridge for about 2 hours to set. About 30 minutes before you’re ready to make your truffles, pull the bowl out of the fridge and let the chocolate warm up to room temperature and start rolling truffles. 

__________

Zohrejte smotanu v hrnci na stredne silnom ohni. Nenechajte ju prevrieť, iba ju zohrejte. Akonáhle sa začnú objavovať bublinky, pridajte maslo. Keď sa maslo roztopí, nalejte horúcu zmes na kúsky čokolády, jemne šľahajte až kým sa čokoláda pomaly neroztopí. Ak sa zmes mierne rozdelí, nezúfajte, znova sa spojí keď pridáte trochu vriacej vody.

  Do zmesi
pridajte štipku soli môže to znieť divne, ale aj najmenšia štipka soli urobí čokoládovú chuť ešte čokoládovejšou! Rozdeľte zmes do troch misie a za stáleho miešia pridajte podľa chuti brandy, portské víno ​​a mandľovú esenciu. Misky dajte vychladiť na aspoň 2 hodiny do chladničky aby zmes  stuhla. Asi 30 minút pred tým ako začnete gúľať svoje truffles, vytiahnite misky z chladničky a nechajte čokoládovú zmes zahriať na izbovú teplotu.


 And if you feel like it, top them up with a sea salt crystals for even better chocolate flavour:)

__________

A ak sa na to cítite, pridajte navch kryštáliky morskej soli pre ešte výraznejšiu čokoládovú chuť:)

No comments:

Post a Comment